طراحی و کاربرد سوله های خرپایی
طراحی و کاربرد سوله های خرپایی به عنوان کاری تخصصی و فنی و علمی که در تخصص افراد آموزش دیده در این زمینه می باشد، امروزه به دلیل داشتن ویژگی های منحصر به فرد و کم ترین میزان نقص در ساخت این سوله ها ، مورد توجه صنعتگران قرار گرفته است.
اولین عاملی که در کنار هزینه ی مقرون به صرفه و سرعت ساخت بالا در این سازه می توان به عنوان عاملی موثر در افزایش تقاضا برای طراحی و کاربرد سوله های خرپایی از آن یاد کرد، عامل عدم محدودیت در ساخت دهانه ی سوله می باشد که می توان از آن برای محل هایی که نیازمند داشتن دهانه هایی با ارتفاع بسیار بلند نیز می باشند استفاده نمود.
یکی دیگر از عواملی که می تواند در شمار عوامل افزایش دهنده ی طراحی و کاربرد سوله های خرپایی از جانب صاحبان صنایع گوناگون مورد توجه قرار بگیرد، عامل وجود امکان ساخت این سوله ها در اشکال متنوع می باشد که همین امر کاربرد آن ها را برای مصارفی مانند انواع سالن های همایش را ممکن کرده است.
طراحی سوله های خرپایی توسط مهندسین سازه با استفاده از انواع محاسبات و برنامه های نرم افزاری با رعایت دقیق ترین جزییات انجام می شود تا کم ترین میزان هدر رفت فضا و هزینه و فولاد و … را در ساخت این سوله داشته باشیم.
در رابطه با بحث کاربرد سوله سبک خرپایی می توان به این موضوع اشاره کرد که؛ این نوع سوله بیشترین کاربرد را در میان انواع دیگر سوله ها دارد و می توان با اطمینان خاطر از کیفیت و ساخت آن، در ساخت و بهره برداری از مدارس، بیمارستان ها، مرغداری ها، انبارها، کارخانه جات، صنایع دریایی، آشیانه های هواپیما، تعمیرگاه ها، نمایشکاه ها، انواع فروشگاه ها، ساخت وسیله های شهر بازی و مواردی از این دست، بدون نگرانی درباره ی اندازه ی دهانه ی آن ، بهره برد.
معایب سوله خرپایی و موارد استفاده ی آن کدامند؟
امروزه در ایران بسیاری از صنایع ها از سوله استفاده می کنند که می توان از مرغداری ها ، آشیانه هواپیماها ، نمایشگاهها و صنعت های دیگری از این قبیل نام برد.
سوله مکانی است که برای مصارف متعددی به کار می رود. استحکام سوله و شکل ظاهری و هزینه پایین ساخت از جمله مواردی است که باید به آن توجه کرد.
سوله ها معمولا از ساختار فلزی تشکیل می شوند که توسط تکنیسین ها مورد ارزیابی و عمکرد قرار می گیرد. یکی از انواع سوله ها سوله خرپایی است که در پایین به ویژگی ها و مزایای آن میپردازیم.
ویژگی های سوله های خرپایی
سوله سازی صنعتی است که بسته به نوع قالب آن انواع سوله ها را از هم متمایز می سازد. یکی از این نوع سوله ها سوله خرپایی است . سوله های خرپایی از قوطی های پروفیل ساخته می شود و به شکل خرپا است. یکی از ویژگی های آن که موجب وزن سبک نسبت به سوله های دیگر از جمله تیرورقی شده است ساختار هندسی آن است و از لحاظ اقتصادی نیز بسیار به صرفه است.
در سالهای اخیر پیشرفت چشم گیری در صنعت سوله سازی داشته ایم که سوله های خرپایی از این قضیه مستثنی نیست. با توجه به فناوری روز دنیا این سوله ها طوری طراحی و ساخته می شوند که علاوه بر سبکی آن مقاومت این فلزها نیز در برابر عوامل محیطی حفظ شود و این یک ویژگی بارز برای این نوع سوله است.
مزایای سوله خرپایی و شرح نوع ساختار این سازه ی ویژه
همان طور که در بالا نیز اشاره شد استحکام و مقاومت این سازه به دلیل ساختار خرپایی آن و محاسبات دقیق اولین مزایای ساخت این نوع سوله است.
- با وجود وزن کم این سازه عملکرد بهتری در وقوع زلزله دارد.
- امکان نصب برای جرثقیل های سقفی در این سازه وجود دارد.
- طرح های زیبا و منحصر به فرد در این سازه یکی دیگر از مزایای آن به شمار می آید.
- در این سازه امکان ساخت سالن با دهانه های مختلف وجود دارد.
- نصب سریع آن
- استفاده بهینه از فضا
- ویژگی های سوله خرپایی
در میان انواع سوله هایی که امروزه در صنعت سوله سازی وجود دارد سوله های سبک خرپایی دارای ویژگی های مثبتی می باشند. این سوله ها مزایای زیادی دارند و در عرصه ی سوله سازی بسیار پر کاربرد می باشند.
سوله های خرپایی به شکل مثلثی می باشند این نوع سوله ها بر خلاف سوله های تیر ورقی و یو بی ام کمترین میزان مصرف فولاد را دارا هستند و از قوطی ها و یا لوله های پروفیل تشکیل می شوند. بیشتر مراحل ساخت سوله های سبک خر پایی به صورت نرم افزاری بوده و محاسبات آنها نیز با استفاده از نرم افزار صورت می گیرد. در ساخت هایی که نیازمند دهانه هایی گسترده هستند استفاده از سوله های خرپایی کاربرد دارد چرا که در این نوع سوله امکان گسترش دهانه وجود دارد این در صورتی است که سوله های یو بی ام و یا تیر ورقی این امکان را دارا نمی باشند. این موضوع یکی از موضوع های مهم در استفاده ی زیاد از سوله های خر پایی است.
از عوامل موثر در استفاده از این نوع سوله مزایای زیادی است که نسبت به سوله های دیگر دارا می باشند. از ویژگی های سوله خرپایی اینکه این نوع سوله ها دارای هیچ عیب و نقصی نبوده و بالعکس معایب دیگر سوله ها را نیز پوشش می دهد. سوله های خر پایی کامل ترین و بهترین نوع سوله می باشند از مزایای آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- وزن بسیار کم و مقاوت بالا
- قیمت مناسب به دلیل وزن کمی که دارا می باشند و نوع ساختار متنوعی که در آن ها وجود دارد.
- امکان طراحی دلخواه در این سوله وجود دارد چرا که ساختار این سوله به صورتی است که این امکان را فراهم می کند بنابراین از زیبایی بالایی برخوردار می باشند.
- امکان گسترش دهانه در این نوع سوله باعث شده است کاربرد فراوانی داشته باشد و در ساخت های گسترده همانند برج ها و پل های وسیع از آنها استفاده شود.
- در سوله های خر پایی بر خلاف سوله های دیگر امکان استفاده از جرثقیل سقفی وجود دارد.
- خرید سوله
- مصرف کمتر فولاد
- نامحدود بودن در ارتفاع و دهانه
- کاهش قیمت تمام شده نسبت به بقیه سوله ها
- امکان استفاده برای تاسیسات مکانیکی ، روشنایی سرمایشی و گرمایشی وجود دارد.
- معماری خاص آن و انعطاف پذیری در اجرای طرح
- مطابق با آیین نامه مقررات ملی ساختمان طراحی و ساخت می شود.
- برای صنعت های تجاری ، ورزشی ، مسکونی و تفریحی کاربرد دارد.
معایب سوله های خرپایی
خوشبختانه تاکنون معایبی برای این گونه سوله اعلام نشده است و تقریبا تمام معایب دیگر سوله ها را برطرف نموده است و این یکی از مهمترین حسن استفاده از این نوع سوله است.
موارد استفاده سوله های خرپایی در جهان
یکی از مهمترین عوامل استفاده از این نوع سوله در جهان استحکام آن در شرایط جوی و محیطی است و این سبب شده که متخصصین رو به این سوله آورده اند و مورد استفاده قرار می گیرند.
برج ایفل ، استادیوم های بزرگ جهان، پل های بلند و طولانی ، از جمله موارد استفاده شده از این نوع سوله است.
در میان صنعتگران این نوع سوله طرفداران بسیاری دارد. تا جای ممکن در ساخت این سوله ها سعی در برطرف کردن معایب دیگر سوله ها بوده و همچنین وسعت بخشیدن در مزایای انواع سوله ها که با استفاده از تکنولوژی و علم روز دنیا موفق به انجام این کار شده اند . هزینه پایین ساخت این نوع سوله و کیفیت بالا و کارایی بسیار آن باعث شده محبوبیت خاصی در میان صنعتگران پیدا کند و ساخت این گونه سوله ها برای اکثر صنعت ها مورد استفاده قرار گرفته است.